Covid-19 vakcina informácók

Tisztelt Lakosok!

A védőoltásokról és a jelen helyzetről néhány gondolat.

Magyarországon jelenleg 5 különböző cég COVID-19 elleni oltóanyaga rendelkezik valamilyen (alkalmazási vagy ideiglenes) engedéllyel a felhasználásra. 

Dr  Mészner Zsófia, infektológus, a védőoltásokról talán a legtöbbet tudó hazai szakember, az ő véleményében maximálisan megbízom. Egyértelműen azt mondta, hogy oltsunk és tegyük félre az egyéb szempontokat, hiszen napi több mint 100 honfitársunk halála van a mérleg egyik serpenyőjében, a kínai vakcinával kapcsolatos bizonytalanságok pedig a másikban. Talán ez volt a legtöbb vitát kiváltó oltóanyag .

 Többen elismerték ugyan, hogy – más egyéb koronavírus elleni kezelési és megelőzési módokhoz hasonlatosan – ezen a téren is sok a kérdőjel, ám most az a legfontosabb, hogy valamilyen mértékű védelemben részesítsük a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó betegeket. Még mindig ez a jobb verzió, mintha nem adnánk nekik semmit és sokan, súlyos állapotban kerülnének kórházba Covid-fertőzéssel. Ha van is kérdőjel, olyan nagy baj azért nem lehet, hiszen ez a vakcina is az influenzaoltással megegyező technológiával készül, logisztikailag pedig könnyen kezelhető a háziorvosi praxisokban is. Abban is biztosak lehetünk, hogy ez az oltás immunválaszt fog kiváltani. Hogy ez ötven, hetven, nyolcvan vagy kilencven százalék, talán ebben a helyzetben a járvány jelenlegi szakában nem is releváns. A lényeg, hogy védjen.

Tagadhatatlan, hogy a lakossági védőoltással kapcsolatos feladatok nagy próbatétel elé állították a praxisokat. Nagyon feszes, szoros határidőkkel érkeznek a különféle utasítások.(Pl.  szerda délelőtt 10 kor telefon – lehet menni az oltóanyagért, s 4 napon belül megszervezni a beadást. Haladék nincs, következő hétre nem vihető át !)  Nem mindig az a vakcina és nem annyi érkezik, mint amire készültünk. Gyakran kell újra tervezni egy-egy terminust. De a kusza körülmények ellenére is megpróbálunk helyt állni.

Várjuk, hogy vége legyen a járványnak, a korlátozásoknak és hogyha ehhez az kell, hogy minél több pacienst beoltsunk, akkor így teszünk.  Mindazonáltal egy friss információ szerint, a kormánymegbízottak felkérték a helyi önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosaikat az oltási adminisztrációban és a betegek kiértesítésében.

A praxisok, a felnőtt lakosság számához viszonyítva jutnak oltóanyaghoz. A mienk, Pilisjászfalu u.n. ,, vegyes praxis „ a gyerekeket nem oltják, így a kapott mennyiség is kevesebb pl. a piliscsabai kollégák praxisába kiutalt dózishoz mérten.

A háziorvosok NEAK jelentése során kapják meg a regisztráltak névsorát : ÉLETKOR SZERINT lajstromozva. Ettől a háziorvos szigorú szabályok szerint térhet el. Minden sorrend cserét dokumentálni és indokolnia kell!

A friss fertőzöttek száma ismét emelkedett. De a Covid- víruson kívül, a többi betegség sem szűnt meg. Vannak továbbra is bakteriális fertőzések, balesetek, egyéb belgyógyászati megbetegedések.

A telefonos információ adásra sajnos nincsen időnk. Kérjük az oltóanyagról, az oltás idejéről ne is próbáljanak telefonon keresztül informálódni.

Amit mi tudunk, azt elektronikus formába, vagy a személyes megjelenéskor  megosztjuk a lakossággal. Akik beregisztráltak, amint sorra kerülnek, őket telefonon megkeressük  és egyeztetjük a beoltásuk idejét!

Nem vagyunk könnyű helyzetben, de sikerülnie kell!

Kérem az eddigiek szerinti elismerést érdemlő, fegyelmezett hozzáállásukat!

——————————————————————–

Továbbra is CSAK TELEFONOS IDŐPONT KÉRÉS UTÁN LEHET  A RENDELŐBE VIZSGÁLATRA JÖNNI:   Kivétel a sürgős életveszély!

Leterheltségünk miatt, a telefonon kért receptek, beutalók  másnapra kerülnek kiadásra, mert sokszor csak munkaidő után tudunk ezekkel az igényekkel foglalkozni. Az oltások szervezése, az akut betegellátás, a betegállomány indítása, lezárása, a COVID tesztelés megrendelés elsőbbséget élvez.

Sajnos, várhatóan ez az állapot, még hónapokig így lesz.
Vigyázzanak egymásra!

Köszönöm minden praxisomhoz tartozónak az elmúlt egy évben mutatott empatikus, emberséges viselkedését.

 

Dr. Arany Andrea háziorvos

Bana Luca körzeti nővér

2021. 02. 27.

oltoanyag lakossagi_tajekoztató0110
COVID-19 elleni védőoltás_oltási_kisokos0110
hozzájárulási nyilatkozat
Moderna alkalmazási előirat
Comirnaty alkalmazási előirat
A heveny túlérzékenységi reakció prehospitális ellátása
NNK_levele_5426-1_2021_JIF_
OLTÁSI IGAZOLÁS-1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük